Var olan duygularınızı keşfedin ve olduğu gibi kabul edin. Acıysa acı, öfkeyse öfke, korkuysa korku. Travmatize eden olay sonrasında yaşanılan duygular rahatsız edici, sıkıntı verici derecede yoğun olacaktır. Beklemediğiniz bu nahoş duygulara karşı koymaya çalışmak yerine duygularınızı deneyimlemeye müsade edin. Şu anda “anormal” olaylara “normal” tepkiler verdiğinizi hatırlayın.
Uyumaya çalışmak uykunuzun gelmesini sağlamaz. Uyumak için yapılabilecekleri yapmak ve akışına bırakmak yeterlidir.
Evet, yaşadığımız sıkıntıların bir an önce geçmesini istememiz ve bunun için çabalamamız anlaşılır bir durum. Fakat aşırı hassasiyet ters etki oluşturur. İyi hissedebilmek için aceleci olmak yerine, akışına bırakabilmeli ve kendinize zaman tanımalısınız. Grip olduğunuzda, ertesi gün, hasta olmadan yapabildiğiniz şeyleri yapabilmenizi bekleyemeyiz.
Yalnız kalmak yerine; size iyi gelen, destek veren yakınlarınızla görüşerek duygularınızı paylaşmaktan çekinmeyin. Bazen yaşadıklarınızı anlatabilmek zordur. Olaydan bağımsız, duygularınız ifade edebilmek iyi gelecektir. Başkaldırında başka zamanlarda benzer tecrübeleri yaşadığını duymak “yalnız değilim” dedirtecektir.
Beklentiler ve özellikle yüksek beklentiler köşeye sıkıştırır. Mahalle baskısı dışta degil içeride de yükselebilir. Duygularınız yaşamakla ilgili kurallar yok, sadece deneyimleriniz var. Ve bu deneyim için kendinize fırsat verin.
Her gün duygularınızı ve yoğunluğunu gözden geçirin. Size özgü bu kontrolde var olan duygunuza 1 ile 10 arasında puan verin. İlk iki ay sonrasında puanlarınız 7 ve üstünde devam ettiğinde psikoloğa gitmenizde fayda var.
Kahraman Tazeoğlu “uçmak, düşmeyi göze almaktır” der. Yaşadığımız olumsuz tecrübeler sonrasında “dikkat etmeyi” ve “ne yaptıysak bir daha başımıza gelmesin/olmasın diye yapmamayı” öğreniriz. Herşeyin sınırı olduğu gibi kontrol edebildiklerimizin de sınırı var. Dışımızda gelişen “şeyleri” kontrol edemeyebiliriz fakat düşüncelerimizi ve davranışlarımızı kontrol edebilmek mümkün. Tepkimiz değişirse hayatımız değişir.
26 Nisan 2017
İstanbul
FİZİKSEL HASTALIK KRİZLERİNİN PSİKOLOJİK ETKİLERİ Bu yazıda fiziksel hastalık tanısı…
“Geçmişimin bana neler hazırladığını bilmiyorum” (Abdülhak…
Bu yazı size takıntı (obsesif-kompulsif…