Psikolojiye Dair

Hasta Olmadan Hasta Olmak

FİZİKSEL HASTALIK KRİZLERİNİN PSİKOLOJİK ETKİLERİ Bu yazıda fiziksel hastalık tanısı almanın ve/veya fiziksel hastalıklar ile birlikte ortaya çıkan -içinde bulunduğumuz COVİD-19 virüs salgını referans alınarak genel bir tıbbı sağlık-krizlerinin düşünce süreçlerimiz ile ilişkisi ele alınmıştır. İnsanlık, tarihin bazı dönemlerinde kişisel ve küresel anormal durumlara şahit olmuştur. Fiziksel hastalıklar, doğal afetler…

Yetişkinlerde Yaygın Anksiyete: “Belirsizliğe Dayanamıyorum”

        “Geçmişimin bana neler hazırladığını bilmiyorum” (Abdülhak Ebî Reydâ)  “Geleceğiminde.”       “Anksiyetem geldi!” Cafcaflı bir kelime olarak karşımıza çıkan anksiyete kavramı endişe anlamına gelir. Deneyimlediğimiz kaygı, korku, gerilim ve sıkıntı halinin kendisidir. (1) Tehlike karşısında, tehlikenin gelebileceği dış ortama uyum sağlamak için ortaya çıkartılan koruyucu bir tepkidir.…

Obsesif Kompulsif Bozuklukta Düşünce İçeriği Nasıldır?

          Bu yazı size takıntı (obsesif-kompulsif bozukluk) rahatsızlığının zihinsel mekanizması hakkında bilgi vermek üzere hazırlanmıştır.             Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) olumsuz, sürekli tekrar eden düşünceler ve bu tekrar eden düşüncelerle ilgili sıkıntıyı azaltmak için zihinsel ve davranışsal tekrarlayıcı uğraşlar olarak tanımlanan…

tAkınTILı deĞiLiM!

      Bu yazı size takıntı rahatsızlığı konusunda size bilgi vermek üzere hazırlanmıştır. Başka yazıda siz yardımcı olacak yöntemler aktarılacaktır.                 İstemediğiniz halde tekrar tekrar zihninize gelen düşünceleriniz ya da yapmak istemediğiniz halde tekrar tekrar yaptığınız davranışlarınız varsa obsesif-kompulsif bozukluğunuz olabilir. Psikiyatri…

Anksiyete, Kaygı, Evham, Kuruntu, Vesvese

        Anksiyete; kaygı, iç sıkıntısı, bunaltı ve endişe anlamlarında kullanılır. Herkesin yaşadığı daha çok korkuyla eşlik eden bir duygudur. Eğer anksiyete, kişinin, iş, özel ve sosyal hayatını olumsuz yönde etkileyecek noktaya gelirse ve gündelik işlevselliği bozulursa "anormal" bir hal alır. Anksiyete bozukluğuna dönüşür. Anksiyete bozukluğunu tarif edebilecek…

BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ (BDT)

Kognitif Terapi, psikolojik ve psikiyatrik bozukluklarda kullanılan bir psikoterapi yöntemidir. Dr. Aaron T. Beck tarafından 1960'da bulunmuş ve geliştirilmiştir ve dünya çapında sıklıkla uygulanmaktadır. Kognitif Terapi son yıllarda geniş yelpazedeki psikolojik ve medikal sorunlarda yaygın bir şekilde uygulanmaktadır.   1977 yılından bu yana, Kognitif Terapi'nin etkililiğini ve geçerliliğini vurgulayan pek…

Depresyon, Gönül Yorgunluğu

"...eskiden Anadolu’da ‘gönül yorgunluğu’ derlermiş depresyona." Kaan Murat YANIK    Aşağıdaki belirtileri kendinizde görüyorsanız ve bunlar geçmeyecek gibi görünüyorsa depresyonda olabilirsiniz. Uyuyamıyor ya da aşırı derecede uyuyorsanız, Dikkatinizi toplamada güçlük yaşıyorsanız ve daha önceden kolay görülen görevler şimdi zor geliyorsa Öncesinde zevk aldığınız şeylerden artık zevk alamıyorsanız,…

Son Yazılar